Läsnäolo - tässä ja nyt

Läsnäolo - tässä ja nyt

tiistai 17. maaliskuuta 2015

Tietoinen liikkuminen - eri musiikintyylit

Mindfulnessissa harjoitellaan lasten kanssa muun muassa tietoista näkemistä, kuuntelemista, maistelemista, haistelemista, tuntemista ja liikkumista. Alla esittelen yhden tietoisen liikkumisen harjoituksen. Vaikka esikouluopettaja olenkin ja eniten teen näitä mindfulness harjoituksia heidän kanssaan, niin ne käyvät kyllä vauvasta vaariin. Toki ihan pienimpien kanssa enemmän soveltaen.

Olen valinnut erilaisia musiikin lajeja, joita soitan yksi kerrallaan lapsille. Spotifyista niitä löytyy helposti, eikä tarvitse kaivella cd:itä ja hamstrata niitä kasa kaupalla. Myös cd levyjen vaihtamishässäkkä jää kivikauteen. Suosittelen hankkimaan bluetooth kaiuttimen.

Lapset kuuntelevat kutakin kappaletta jonkun aikaa mahdollisimman tietoisesti ja keskittyen. Sitten annan merkin ja lapset lähteä tanssimaan musiikin mukaan. Kannustan liikkumaan ja liikuttamaan kehoa sen mukaan, miltä musiikki heistä kuulostaa ja miten se saa heidän kehonsa luonnostaan liikkumaan. Kun on tanssittu riittävästi tietyn musiikin tahtiin, istutaan omille paikoille. Sitten kuunnellaan seuraavaa kappaletta.

Kannattaa pyrkiä vuorottelemaan nopeita ja hitaampia kappaleita, jotta lapset huomaavat energisoivempien, vauhdikkaampien kappaleiden eron hitaampiin ja rentouttavampiin verrattuna.

Muun muassa näitä kappaleita olen heille kuunteluttanut ja tanssittanut:

1. Säkkijärven polkka (siis polkka)
2. One Love, Bob Marley (regee)
3. Rock Around the Clock, Bill Haley (rock)
4. Achy Breaky Heart, Billy Ray Cyrus (kantri)
5. Take The "A" Train, Duke Ellington (jazz)
6. Everybody Needs Somebody, The Blues Brothers (blues, soul)
7. One More Minute, Hardcore Superstar (hard rock)
8. Le quattro stagioni (The Four Seasons), Vivaldi (Klassinen)
9. Vesivehmaan jenkka, Erkki Junkkarinen (jenkka)

Kun jälkeenpäin kyselen lapsilta, että mitkä kappaleet olivat heidän suosikkejaan, niin vastaukseksi saan myös niitä hitaampia ja rentouttaviakin kappaleita (eritoten regee ja klassinen). Lapsetkin huomaavat niiden hyvää tekevän ja rauhoittavan vaikutuksen.

Levyraatiakin voi pitää lapsille näiden erilaisten musiikinlajien kappaleiden kanssa. Välttämättä ei aina tarvitse kuunteluttaa niitä uusimpia ja suosituimpia popbiisejä. Joko ihan perinteisellä 'keskityn pelkästään kuuntelemaan'  -metodilla tai sitten kappaleiden kuuntelemiseen voi yhdistää myös tanssimisen mukaan, Lapset jaksavat paremmin ja saavat kokonaisvaltaisemman kokemuksen kustakin kappaleesta. Eskari-ikäisiltä voi jo kysellä tarkempia perusteluja pisteille.

Mukavia musiikin ja liikkumisen hetkiä !



                                                             

                                                                     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti