Läsnäolo - tässä ja nyt

Läsnäolo - tässä ja nyt

tiistai 24. helmikuuta 2015

Energiakellon helinää - pieni hiljentymisen hetki

Eskarissa hiljennymme jokaisen tuokion tai piirin aluksi kuuntelemaan energiakelloa (englanniksi energy chime). Joskus käytän sitä muulloinkin, esimerkiksi jos ryhmä vaikuttaa turhan levottomalta. Kellon avulla hiljennytään ja keskitytään tulevaan tuokioon tai muuhun keskittymistä vaativaan asiaan.

Lapset pitävät tästä harjoitteesta, etenkin ajan kuluessa, kun he oppivat nauttimaan tuosta hiljaisesta hetkestä. Päiväkoti ja/tai eskari ovat kovin meluisia paikkoja ja meteli nostaa kenen tahansa stressitasoa, myös lapsilla. Tällaiset pienet hiljentymisen hetket rentouttavat, mikä helpottaa stressiä ja samalla hoivaavat aivoja rauhoittamalla mielen. Energiakellon kuuntelemista voidaan kutsua myös aivotauoksi.

Aluksi, kun lapset vasta tutustuvat harjoitukseen ja ylipäätään tietoisuustaitoihin, harjoitus on hyvin lyhyt. Myöhemmin sitä voidaan pidentää. Pyydän lapsia laittamaan silmät kiinni, korvat auki ja suun suloisesti suppuun. Mikäli lapsi ei tunne oloaan mukavaksi silmät kiinni, hän voi katsoa sylissä oleviin käsiinsä. Tavoite on, että katse ei harhailisi kavereissa tai missään muussakaan mielenkiintoisessa asiassa, vaan lapsi pystyisi keskittymään hiljentymisen harjoitukseen.

Tämän jälkeen soitan kelloa kerran ja lapset kuuntelevat ääntä tarkkaan. Kun he eivät enään kuule energiakellon sointia, nostavat he kätensä ylös sen merkiksi. Tai sitten he voivat vain avata silmänsä. Tämä harjoite toimii myös eskareita nuoremmilla lapsilla ja ilman muuta myös vanhemmilla.

Kun halutaan pidentää tätä harjoitusta, niin kahden energiakellon soinnin väliin jää tyhjä tauko, jonka aikana vain hengitetään hiljaa rauhalliseen tahtiin. Eli kun lapset ovat sulkeneet silmänsä, soitan kelloa kerran. Kun ääni vaimenee, lapset keskittyvät pelkästään omaan hengitykseensä. Hetken kuluttua soitan energiakelloa toisen kerran ja kun tämä toinen kellon sointi katoaa, lapset avaavat silmänsä sen merkiksi. Tätä harjoitusta voi pidentää useampaankin "kierrokseen", etenkin jos lapset itse sitä pyytävät.

Energiakellon sointia kuunnellaan säännöllisesti, jotta lapset oppivat nauttimaan hiljentymisen hetkestä ja huomaamaan, miten hyvältä se heistä tuntuu.

Tämä, kuten kaikki muutkin harjoitukset ja vinkit on tarkoitettu niin kotiin omien lasten ja nuorten kanssa toteutettavaksi, kuin työkäyttöön päiväkoteihin ja kouluihin. Sovellat niitä vain omaan käyttöösi paremmin sopivaksi, mikäli tarve. Oman energiakellon voit ostaa itsellesikin vaikka täältä.



                                             

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti